.România este locul ideal, având un potențial inepuizabil datorită apelor minerale terapeutice și apelor termominerale, nămoluri și turbe sau gaze mofetice. Pe teritoriul țării noastre se află numeroase stațiuni Balneare și climaterice cu tradiție  în care veți găsi condițiile ideale pentru menținerea și ameliorarea stării de bine.
Resursele balneoturistice reprezintă componente determinante ale ofertei balneare, caracteristicile lor cantitative si calitative, determinând modul si nivelul de organizare si amenajare ale structurilor necesare valorificării lor.
Turismul balnear are numeroase valenţe medicale, profilactice, de recuperare dar şi un potenţial economic major. Aspectul acesta reiese atât din activitatea specifica de turism, generatoare de capital, cat si ca generator de economii importante in cadrul bugetului social.
Având in vedere necesitatea dezvoltării acestui segment de turism – turismul de sănătate, cat si gradul avansat de uzura al societăţilor balneare, se impun in mod stringent si obligatoriu, investiţiile ca unic mod de redresare atât din punct de vedere al bazei materiale, cat si a tratamentului balnear.
In ultimele decenii, prin importantele sale efecte sociale si economice, turismul balnear a devenit un segment major al pitei turistice internaţionale, spre care se concentrează importante mijloace materiale si umane, cu o implicare tot mai profunda a ştiinţei si tehnicii, a prestării unor servicii turistice si medicale de o factura complexa si de un înalt nivel calitativ, chemate sa satisfacă cerinţele vitale ale omului modern, determinate de evoluţia condiţiilor de viata si a stării de sănătate a populaţiei.
Turismul balnear reprezintă un sector major in cadrul industriei turistice româneşti, datorita particularităţilor sale specifice. Este cunoscut ca aproape o treime din apele termale si minerale de care beneficiază Europa este concentrata in România, iar efectele acestora pentru sănătate au fost atestate de-a lungul secolelor. Bogăţia românească de factori rezida în doua elemente determinante:
• complexitatea factorilor naturali, respectiv regăsirea in aceeaşi staţiune a factorilor principali de mediu, alături de o gama larga de substanţe minerale de cura, cu efecte polifactoriale benefice;
• existenta in România a tuturor genurilor de substanţe minerale balneare care pot fi utilizate pentru întreaga gama a profilurilor de tratament balnear.
Turismul balnear presupune atât realizarea unor tratamente complexe de recuperare in staţiunile balneoclimaterice, cat si efectuarea de excursii si calatorii in împrejurimi si odihna.
Principalii factori de cura prin care turismul balnear contribuie la ameliorarea stării de sănătate a persoanelor venite la tratament sunt: climatul, apele minerale – sulfuroase, clorurate, uşor iodurate, bromurate, sodiu, calciu, magneziene etc., nămoluri si gazele terapeutice, lacurile cu proprietăţi terapeutice, ape destinate îmbutelierii etc. Rolul profilactic al curelor balneare este bine cunoscut prin creşterea rezistentei generale a organismului dupa tratament.
Funcţia balneoclimaterica a turismului balnear se completează cu cea recreativa. Excursiile in regiune, cu o pondere tot mai însemnata, conferă staţiunilor si o funcţie turistica cu caracter specific. In acest sens pe lângă fiecare staţiune se conturează o arie imediata de interes turistic si o arie apropiata, aceasta din urma formata din celelalte staţiuni si alte obiective turistice.
Dintre toate segmentele de turism, turismul balnear este singura forma de turism care se bazează pe un potenţial permanent, de mare complexitate, practic inepuizabil si independent de condiţiile atmosferice; deci turismul balnear nu este influenţat de sezonalitate

.

Stațiunea Băile Herculane este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestată documentar de peste 1850 de ani.

Existenta neîntreruptă a stațiunii a fost favorizată de izvoare termale, dar și de așezarea acesteia într-o vale adăpostită de munți.

Metode de tratament diversificate, de la cura balneară clasică la diverse metode de fizio și electroterapie, masaje, acupunctură, oferă acestei statiuni un înalt grad de atractivitate.

Staţiunea are ape minerale termale bicarbonate, clorurosodice, uşor sulfurate, calde. Existăizvoare cu apă având o temperatură între 38 şi 53 grade Celsius, şi unele chiar între 46 şi 56 grade Celsius.

Izvoarele din Băile Herculane sunt resurse terapeutice de mare valoare și sunt indicate în principal pentru: afecțiuni reumatismale osteo-articulare (spondiloze, discopatii, poliartrită, sciatică) ; afecțiuni post-traumatice și neurologice (stări după operaţii pe articulaţii, stări după fracturi, pareze, paralizii) ; afecțiuni asociate (digestive, renale, cardio- vasculare, dermatologice, endocrine, ginecologice sau de nutriție).

O altă atractie o reprezintă traseele turistice în împrejurimile stațiunii, în Munții Cernei și Munții Mehedinți. Unele trasee sunt destul de ușoare și pot fi parcurse de oricine. 

Atracții turistice din Băile Herculane

  • Baia Romană

Veche de aproape două milenii, a fost înglobată în cadrul Hotelului Roman, construit în perioada comunistă. Astăzi, aveți ocazia să beneficiați de calitățile terapeutice ale izvorului Hercules și să vă simțiți exact ca pe vremea guvernatorului roman al provinciei, Marcus Aurelius Pius. Nu ratați basorelieful antic înfățișându-l pe Hercule cu o cupă de apă termominerală în mână.

Un scurt traseu vă duce din spatele hotelului până la Grota Haiducilor, o peșteră cu 3 intrări și o lungime de 143 m, unde au fost descoperite urme ale prezenței omului încă din paleolitic, fosile de Ursus Spelaeus și tezaure de monede romane.

Dintre cele 19 izvoare cu ape minerale (bogate în sulf, sodiu, clor şi alte minerale) și termale (cu temperaturi de 40-600C) care au dus faima Băilor Herculane, doar 9 – Maria (azi, Neptun), Elisabeta (azi, Diana), Hebe, Ileana (azi, Apollo 1), Iosif, Neptun 3, Hercules, Hygeea, Diana III – sunt captate în cadrul pavilioanelor și băilor termale sus-pomenite, care le folosesc parțial, restul fiind deversat în Cerna.

Astfel că de-a lungul râului, pe o lungime de aproape 4 km, vă puteți bucura după pofta inimii de calitățile binefăcătoare ale acestor izvoare, folosite cu succes în tratamentul afecțiunilor reumatice, nervoase, dermatologice, respiratorii, ginecologice, digestive, nutriționale etc. Proprietățile lor au fost comparate cu cele ale apelor din stațiunile franceze Vichy și Mont-Dore.

În acest context, precizăm că Băile Herculane beneficiază de un climat continental-moderat, cu influențe submediteraneene, temperatura medie anuală fiind de 14°C.

Vă recomandăm de asemenea cure interne cu apă din izvoarele captate în pavilioanele risipite în întreaga stațiune: Neptun III (utile pentru afecțiuni oculare), Neptun II (recomandate pentru afecțiunile stomacului), Diana III (afecțiuni biliare), Domogled (hipertensiune) etc.

  • Bazinele publice cu apă termală

Băile termale în aer liber, constând de obicei în bazine rudimentare din ciment, sunt o altă atracție a stațiunii, oferind un răsfăț la îndemâna tuturor, căci accesul este liber.

Nu trebuie să vă faceți griji în privința microbilor: sulful din compoziția apei este dezinfectantul perfect. Cele mai populare astfel de bazine sunt cele de lângă Hotelul Roman și din punctul 7 Izvoare (situat la 5 km de stațiune), unde a fost amenajat un ștrand termal cu o capacitate de 3.000 de locuri. În apropierea lui funcționează cel mai mare camping din stațiune.

  • Cel mai îngust sector al Dunării de pe teritoriul românesc, locul în care fluviul străpunge muntele de piatră, i-a determinat pe mulţi turişti să îl plaseze pe primul loc între frumuseţile naturale ale ţării. Tot aici se află şi îndrăzneaţa sculptură a regelui dac Decebal, cea mai mare sculptură în piatra din Europa. Un monument al naturii şi un monument făcut de om, deopotrivă.
  • Unde se află: Regiunea Cazanelor e nu departe de oraşul Orşova şi la aproximativ 365 km de Bucureşti. Venind dinspre Drobeta Turnu-Severin, se trece pe lângă Porţile de Fier şi punctul de frontieră cu Serbia, într-un peisaj superb. Şoseaua urmăreşte conturul muntelui, cu numeroase viaducte şi poduri şi cu Dunărea pe o parte. Din păcate există prea puţine locuri unde poţi opri maşina pentru câteva minute pe acest traseu. Se face stânga, părăsind drumul care duce spre Băile Herculane, şi se merge spre localitatea Eşelniţa. E un drum sinuos, cu o diferenţă de nivel neaşteptat de mare, dar imediat ce se trece acest deal, priveliştea e din nou impresionantă pe toată durata, până la mănăstirea Mraconia. Pentru că Dunărea face un cot, ai senzaţia bizară ca ai trecut pe cealaltă parte a fluviului dar, evident, pe celălalt mal sunt tot satele sârbeşti. Ţara vecină e atât de aproape încât operatorul de telefonie mobilă de acolo te anunţă că ai intrat în roaming.
    Statuia lui Decebal și mănăstirea Mraconia sunt vizibile și de pe malul sârb al Dunării.

  • Inundarea zonei prin construcţia Porţilor de Fier a scufundat şi insula Ada Kaleh, care avea o civilizaţie proprie, cu o comunitate turcă tradiţională. Portul vechilor localnici ai insulei şi fragmente de artă islamică aduse de acolo pot fi văzute la muzeul din Drobeta Turnu-SeverinDe pe uscat se pot vedea doar Cazanele Mici, pentru Cazanele Mari fiind nevoie de o barcă. Există barcagii care vă pot plimba contra cost până acolo, pe care îi găsiţi la numeroasele pensiuni şi popaasuri de pe mal. Unele pensiuni arată chiar foarte bine, au piscină şi restaurante îngrijite în care se servesc şi mâncăruri cu specific pescăresc.

  • Deşi numele spune altceva, Cazanele Mici au cu un kilometru mai mult decât cei 4 ai Cazanelor Mari. Această zonă, dintre Ogradena si Dubova e declarată monument al naturii. Lăţimea fluviului la cazane e de maxim 250 m, cu adâncimi care ajung şi la 100 m în unele locuri, cu o viteză foarte mare de curgere şi vârtejuri.
    Sculptura în piatră nu e pe un mal al Dunării, ci pe un mal al golfului format de râul Mraconia.

    Mraconia înseamnă apa întunecată sau loc ascuns, iar mica mănăstire care poate fi văzută pe marginea şoselei e recent construită, replică a unei foarte vechi mănăstiri, înghiţite de apă. Pe un drum forestier se poate urca şi pe muntele Ciucaru Mare (316m). Pereţii stâncoşi ai defileului au 200 m înălţime şi câteva peşteri care sunt uneori inundate de al doilea fluviu că marime din Europa.