SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIL, superstitii si traditii

SFINTII MIHAIL SI GAVRIL sunt praznuiti pe 8 noiembrie. Insa, ziua de 8 noiembrie este o zi pe care Biserica o dedica tuturor ingerilor care nu s-au despartit de Dumnezeu. Din acest motiv, aceasta sarbatoare este trecuta in calendar sub denumirea de Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al tuturor cerestilor puteri.

Mentionam ca toti ingerii au fost creati buni de Dumnezeu, insa o parte dintre ei, s-a despartit de El si condusi de Lucifer, s-a ridicat impotriva Creatorului. Au dorit sa fie asemenea lui Dumnezeu, dar fara ajutorul Lui.

Sfantul Arhangheli Mihail este cel care pune capat acestei revolte si astfel caderea ingerilor s-a oprit. Din Vietile Sfintilor pentru luna noiembrie aflam ca Sfantul Arhanghel Mihail a spus: „Sa luam aminte! Sa stam bine, sa stam cu frica inaintea Celui ce ne-a facut pe noi si sa nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu. Sa luam aminte ce au patimit cei ce erau impreuna cu noi ziditi si cum se impartaseau cu noi din dumnezeiasca lumina. Sa luam aminte cum, indata, din lumina s-au prefacut in intuneric pentru mândria lor si din inaltime au fost aruncati jos, in adanc. Sa luam aminte, cum a cazut din cer luceafarul cel ce rasarea dimineata si s-a sfaramat pe pamant”.

In limba ebraica, Gavril inseamna Dumnezeu este puterea mea. Am intalnit si traducerea lui Gavriil cu „barbat-Dumnezeu”. Potrivit celei din urma traduceri, acest nume contine concentrat vestea ca Dumnezeu Se va face barbat, ca va asuma firea omeneasca. Sfantul Gavriil vesteste Sfintilor Parintilor Ioachim si Ana nasterea Maicii Domnului, ii descopera lui Zaharia nasterea Inaintemergatorului. Pastorilor le arata ca li S-a nascut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, il intareste ca sa nu se indoiasca de nimic, calauzeste Sfanta Familie in Egipt si aduce femeilor mironosite vestea Invierii Domnului.

Puterile ceresti fara de trupuri sunt prezente in noua cete: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Domniile, Puterile, Stapâniile, Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.

Arhanghelii sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil, dar cei mai cei mai cunoscuti si mai populari sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *